Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ

Ο Οικισμος της Εκαλης ανηκει στο δ.δ. του Ακταιου και βρισκεται στην ανατολικη πλευρα της οροσειρας, η οποια καταληγει στο ακρωτηριο της Φυλαγρας.
Το παλιο ονομα του οικισμου ηταν Κοιλωση και μετονομαστηκε στις 19-8-1954 σε Εκαλη.Το ονομα Κοιλωση ειναι γλωσικο λειψανο των αρχαιων Κοιλων της Ευβοιας, η θεση των οποιων εχει προκαλεσει πολλες συζητησεις.Υποστηριζεται οτι τα αρχαια Κοιλα βρισκονταν στον Λιμνιωνα του Γιαννιτσιου.
Επανω απο την χαραδρα που σχηματιζει το Στενο και 500 μετρα πριν φθασουμε στην Εκαλη βρισκεται το ομωνυμο σπηλαιο.Ανακαλυφθηκε συμπτωματικα κατα την διανοιξη του δρομου που συνδεει τον οικισμο Εκαλη με τον δρομο διασταυρωσης για τον οικισμο Γιαννιτσι.Εχει αρκετα πλουσιο σταλαγματικο διακοσμο.Μεσα σ'αυτο βρεθηκε σκελετος ανθρωπου απο τον γιατρο Θεοδωρο Σκουρα το 1974, που ειχε πλακωθει απο βραχο της οροφης.Η χρονολογηση του σκελετου εδειξε οτι ο ανθρωπος ειχε ζησει μεσα στο σπηλαιο πριν 7.500 χρονια, εποχη που την επιβεβαιωνει και η κεραμεικη που βρεθηκε στο δαπεδο του σπηλαιου.Βρεθηκαν ακομα οστα ζωων που εζησαν εδω και χιλιαδες χρονια, καθως και οστρακα αγγειων και εργαλεια της νεολιθικης εποχης, που δειχνει πως το κατοικουσαν κυνηγοι η κτηνοτροφοι .-
ευχαριστουμε την ιστοσελιδα servitoros.gr

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Το Στενο της ντροπης ?


Σε ενα σημειο ομως που ονομαζεται ΣΤΕΝΟ, η θαλασσα εισχωρει αρκετα στην ξηρα και δεν προκαλει θορυβο η τρικυμια, γιατι εχει φραγμο τους βραχους του ακρωτηριου της Φυλαγρας.Ετσι επικρατει γαληνη , ηρεμια , σιωπη και η ανταρα των κυματων δεν ακουγεται απο μακρια -γι' αυτο και την περιοχη την αποκαλουσαν ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ -.

Πολλα πλοια , που το γνωριζαν, εβρισκαν εκει ασφαλες καταφυγιο.Αρκετα ομως τσακιζονταν στα απροσπελαστα βραχια της ακτης. Εξαιτιας των ναυαγιων αυτων, επιρριφθηκε στουσ κατοικους της περιοχης η συκοφαντια, οτι αναβαν απατηλες φωτιες για να εξοκειλουν τα πλοια και να τα ληστεψουν.-

Απο το βιβλιο του Αλεξ. Καλεμη -η παραδεισενια γεφυρα του Ευβοικου με το Αιγαιο.

BLOG Κάβο ντόρος/Κάρυστος: Χάρτης της νότιας Εύβοιας του 1552

BLOG Κάβο ντόρος/Κάρυστος: Χάρτης της νότιας Εύβοιας του 1552: "Τμήμα από χάρτη του 1552 έργο του Νικόλαου Σοφιάνου Χάρτης του 1552 όπου απεικονίζεται η Αττική καθώς και η νότια Εύβοια να σημειωθεί ότι ..."

Η πηγη στην θεση Καστανια




Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΚΤΑΙΟΝ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ


Το Ακταιο ειναι ενα απο τα χωρια του Δημου Μαρμαριου, που βρισκονται κοντα στις ακτες της νοτιοανατολικης Ευβοιας προς το Αιγαιο.Αριθμει επισημα 86 κατοικους.Το χωριο παλιοτερα ονπμαζοταν Σκουασι.Μετονομαστηκε το 1954.Το <σκουασι> ειναι αρβανιτικη λεξη, που σημαινει τοπο περασματος, περασμα.Το δευτερο ονομα του το πηρε απο τον Αιγεα τον Ακτιο : <...Εστι και Ακτιος Αιγευς ως Ευφοριων Διονυσω >.Στο χωριο υπαγονται και οι οικισμοι Εκαλη (πρωην Κοιλωση. αρχαια Κοιλα) και Λαγεια (πρωην Πλαγεια).

Το χωριο ειναι ορεινο,αλλα με καθαρο θαλασσινο αερα και μαγευτικη θεα.Οι γυρω λοφοι ειναι γεματοι απο βελανιδιες, αριες, μελεους, πριναρια, κουμαριες, ενω μεσα στο χωριο υπαρχουν πολλες συκαμινιες.

Κατω απο το χωριο απλωνεται ο ορμος της Φυλαγρας , που ειναι βραχωδης και απροσιτος, και περα το βαθυγαλανο και ενιοτε αγριεμενο Αιγαιο. Εκατο περιπου μετρα απο την ακτη, στην θεση Φωκια, μεσα στην θαλασσα, αναβλυζει μεγαλη πηγη γλυκου νερου, που φερει το αρβανιτικο ονομα <Ζαστανο> = ζεστο νερο.

Η θαλασσα στον ορμο της Φυλαγρας (Λιμνιωνα) ειναι συνηθως τρικιμιωδης και ανταριασμενη σε ολη την βραχωδη και αποκρημνη ακτη.-

(απο το βιβλιο του Αλεξανδρου Καλεμη - η παραδεισενια γεφυρα του Ευβοικου με το Αιγαιο).

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ !














ΚΑΣΤΡΟ ΦΥΛΑΓΡΑ.




Φυλάγρα αρχαίο φρούριο.Οχυρός λόφος 2 χιλ. Β.Α του χωριού Γιαννίτσι.Δεσπόζει στη μικρή παραλία,ένα φρούριο απόκοσμο δυσπρόσιτο με άπειρους θρύλους και παραδόσεις που απο στόμα σε στόμα φτάνουν μέχρι τις μέρες μας,για κρυμμένους στη γη θυσαυρούς,για υπόγεια μυστική σύραγγα που οδηγεί στη θάλασσα κ.α .

Το φρούριο που προστάτευε το φυσικό λιμάνι των αρχαίων Κοίλων που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρχε στην περιοχή της σημερινής Λιμιώνας όταν η θάλασσα πριν μπαζωθεί απο το ποτάμι προχωρούσε βαθιά πολύ πέρα.Ένα φρούριο που έλεγχε την ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου και τις ναυτικές διαδρομές προς την Μικρά Ασία,αλλά και το πέρασμα ανάμεσα στον Κάβοντόρο και την Άνδρο.Η οχύρωση του μεγαλύτερου μέρους της δυτικής πλευράς του κάστρου,εξασφαλίζεται απο τεράστιους γκρεμούς που βλέποντας τους σου προκαλούν ίλιγγο. Πρόκειται για σπουδαία φυσική οχύρωση με μια ομορφιά άγρια,ανεπανάληπτη.

Το αρχαίο κάστρο της φυλάγρας χρησιμοποιήθηκε και στο μεσαίονα.Ο Καταλανός ιστορικός Αντώνιος Ρούβιο Λιούκ σε μελέτη του για τα καταλανικά φρούρια στην Ελλάδα γράφει:

Άλλο ισχυρό φρούριο που κατείχαν οι Καταλανοί (Ισπανοί) στην Έυβοια ήταν της Φυλάγρας.Στις 11 Μαϊου 1321 μετά απο διαμάχη,υπογράφτηκε συμφωνία - ανακωχή ανάμεσα στους Ενετούς με τον τότε Βάϊλο της Ευβοίας και τους Καταλανούς ο μένΑλφόνσος Φρειδερίκος υποχρεώθηκε να καταστρέψει τα τείχη του κάστρου της Φυλάγρας και να μην χτίσει άλλο κάστρο στήν περιφέρεια Καρύστου,οι δε Βενατσιάνοι να μην χτίσουν άλλο κάστρο ανάμεσα στα Άρμενα και την Κάρυστο. Είναι φανερό πως ότι σώζεται μέχρι σήμερα είναι ότι απόμεινε μετά το γκρέμισμα.
Πηγη: marmari.gr