Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΚΤΑΙΟΝ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ


Το Ακταιο ειναι ενα απο τα χωρια του Δημου Μαρμαριου, που βρισκονται κοντα στις ακτες της νοτιοανατολικης Ευβοιας προς το Αιγαιο.Αριθμει επισημα 86 κατοικους.Το χωριο παλιοτερα ονπμαζοταν Σκουασι.Μετονομαστηκε το 1954.Το <σκουασι> ειναι αρβανιτικη λεξη, που σημαινει τοπο περασματος, περασμα.Το δευτερο ονομα του το πηρε απο τον Αιγεα τον Ακτιο : <...Εστι και Ακτιος Αιγευς ως Ευφοριων Διονυσω >.Στο χωριο υπαγονται και οι οικισμοι Εκαλη (πρωην Κοιλωση. αρχαια Κοιλα) και Λαγεια (πρωην Πλαγεια).

Το χωριο ειναι ορεινο,αλλα με καθαρο θαλασσινο αερα και μαγευτικη θεα.Οι γυρω λοφοι ειναι γεματοι απο βελανιδιες, αριες, μελεους, πριναρια, κουμαριες, ενω μεσα στο χωριο υπαρχουν πολλες συκαμινιες.

Κατω απο το χωριο απλωνεται ο ορμος της Φυλαγρας , που ειναι βραχωδης και απροσιτος, και περα το βαθυγαλανο και ενιοτε αγριεμενο Αιγαιο. Εκατο περιπου μετρα απο την ακτη, στην θεση Φωκια, μεσα στην θαλασσα, αναβλυζει μεγαλη πηγη γλυκου νερου, που φερει το αρβανιτικο ονομα <Ζαστανο> = ζεστο νερο.

Η θαλασσα στον ορμο της Φυλαγρας (Λιμνιωνα) ειναι συνηθως τρικιμιωδης και ανταριασμενη σε ολη την βραχωδη και αποκρημνη ακτη.-

(απο το βιβλιο του Αλεξανδρου Καλεμη - η παραδεισενια γεφυρα του Ευβοικου με το Αιγαιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου