Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ

Ο Οικισμος της Εκαλης ανηκει στο δ.δ. του Ακταιου και βρισκεται στην ανατολικη πλευρα της οροσειρας, η οποια καταληγει στο ακρωτηριο της Φυλαγρας.
Το παλιο ονομα του οικισμου ηταν Κοιλωση και μετονομαστηκε στις 19-8-1954 σε Εκαλη.Το ονομα Κοιλωση ειναι γλωσικο λειψανο των αρχαιων Κοιλων της Ευβοιας, η θεση των οποιων εχει προκαλεσει πολλες συζητησεις.Υποστηριζεται οτι τα αρχαια Κοιλα βρισκονταν στον Λιμνιωνα του Γιαννιτσιου.
Επανω απο την χαραδρα που σχηματιζει το Στενο και 500 μετρα πριν φθασουμε στην Εκαλη βρισκεται το ομωνυμο σπηλαιο.Ανακαλυφθηκε συμπτωματικα κατα την διανοιξη του δρομου που συνδεει τον οικισμο Εκαλη με τον δρομο διασταυρωσης για τον οικισμο Γιαννιτσι.Εχει αρκετα πλουσιο σταλαγματικο διακοσμο.Μεσα σ'αυτο βρεθηκε σκελετος ανθρωπου απο τον γιατρο Θεοδωρο Σκουρα το 1974, που ειχε πλακωθει απο βραχο της οροφης.Η χρονολογηση του σκελετου εδειξε οτι ο ανθρωπος ειχε ζησει μεσα στο σπηλαιο πριν 7.500 χρονια, εποχη που την επιβεβαιωνει και η κεραμεικη που βρεθηκε στο δαπεδο του σπηλαιου.Βρεθηκαν ακομα οστα ζωων που εζησαν εδω και χιλιαδες χρονια, καθως και οστρακα αγγειων και εργαλεια της νεολιθικης εποχης, που δειχνει πως το κατοικουσαν κυνηγοι η κτηνοτροφοι .-
ευχαριστουμε την ιστοσελιδα servitoros.gr

1 σχόλιο: