Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΨΟΥΡΙ


Είναι ενα ορεινό χωριό που πήρε το όνομά του απο την λέξη καψικό, δηλαδή το δριμύ ψύχος που επικρατεί εκεί, ή και από τη φύση του εδάφους του:Καψούρης, καψερός = δυστυχής δύσκολος.Υποδηλώνεται δηλαδή η δύσκολη ζωή των κατοίκων στο ορεινό και βραχώδες χωριό τους.Παράγει κτηνοτροφικά προιόντα και λίγα σιτηρά.Υδρεύεται από πηγαία νερά.Βορειότερα είναι το κατάφυτο οροπέδιο Σταυρός.
Από το Καψούρι μέχρι το Δρυμονάρι σώζονται Πελασγικά τείχη,τα οποία οι κάτοικοι ονομάζουν Ελληνικά.Στό βάθος του φαραγγιού πρός την θάλασσα τοποθετείται η αρχαία Αρχάμπολη.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας,ιδιοκτήτης του χωριού ήταν ο Μουλά Μουσταφάς,δικαστής της Καρύστου και των περιχώρων.Μετά την Επανάσταση έφυγε και αναγκάστηκε να πουλήσει το χωριό στούς κατοίκους του.
Το Καψούρι βρίσκεται 49 χλμ. από την Κάρυστο και είναι ένα από τα πιό αντιπροσωπευτικά χωριά της περιοχής με πληθυσμό 57 κατοίκους.
Το χωριό εκτείνεται διαιρούμενο σε τρείς συνοικισμούς:α)Καψούρι,β)Σημικούκι,γ)Δρυμονάρι.
Γνώρισμα της περιοχής είναι η διάλεκτος των κατοίκων,τα αρβανίτικα.Ο τουρισμός είναι ανύπαρκτος,η συγκοινωνία υποτυπώδης,εξυπηρετείται με λεωφορείο άγονης γραμμής.
πηγές γνώσης : H αποκάλυψη της Εύβοιας - ΑΛ.ΚΑΛΕΜΗ
www.servitoros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου