Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Γνωριμία με τα Στύρα

Εύβοια! Και μόνο το όνομά της τα λέει όλα ! Μια περιοχή με μοναδικά φυσικά εφόδια, ιδανικά για την εξέλιξη της ζωής και του πολιτισμού.

Λένε ότι όταν ο Υπέρτατος Δημιουργός προίκιζε με φυσικές καλλονές την Εύβοια είχε στο νου του το σχέδιο του Παραδείσου. Η τεράστια ποικιλία των φυσικών θησαυρών του νησιού, οι αντιθέσεις, οι συνδυασμοί και οι εναλλαγές τους δικαιώνουν απόλυτα αυτό τον ισχυρισμό
Στο Νότιο τμήμα της Εύβοιας, μόλις λίγα μίλια ανατολικά της Αθήνας, απέναντι από το Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη, ο Δήμος Στυρέων, καταλαμβάνει το στενότερο τμήμα του νησιού και προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει τον μοναδικό συνδυασμό της ρομαντικής ηρεμίας του Ευβοϊκού με τα διάσπαρτα νησάκια του και της γοητευτικής αγριάδας του Αιγαίου.


Τα μικρά νησάκια Στουρονήσια, μοιάζουν να προστατεύουν τον όρμο των Νέων Στύρων από τα δυτικά. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η αρχαία Αιγιαλεία. Βορειότερα, μπροστά στον όρμο του Αλμυροποτάμου, βρίσκεται η Καβαλιανή, που θεωρείται η αρχαία Γλαυκόνησος που αναφέρει ο Πλίνιος.

Ανάμεσα στο Αιγαίο και στον Ευβοϊκό, μια ορεινή λωρίδα φιλοξενεί γραφικά και ιστορικά χωριά που στην πλειονότητά τους εκτείνονται κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει την Χαλκίδα με την Κάρυστο και διαθέτουν υπέροχες παραλίες στον Ευβοϊκό ή στο Αιγαίο.

Η νότια Εύβοια, θησαυροφυλάκιο της φύσης και του πολιτισμού, εξίσου ανεπτυγμένη τουριστικά και ενδιαφέρουσα όπως όλη η Εύβοια, έχει να επιδείξει μια προσωπικότητα άκρως ενδιαφέρουσα. Δίκαια μπορεί να θεωρηθεί το ανατολικότερο προάστιο της Αθήνας και ταυτόχρονα το βορειότερο νησί των Κυκλάδων. Το πορθμείο Ν. Στύρων – Αγίας Μαρίνας διατηρεί μια μεγάλη συχνότητα καθημερινής επικοινωνίας με τις ακτές της Αττικής, ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας ο επισκέπτης σαν ορμητήριο τη παραλία Νέων Στύρων έχει τη δυνατότητα μέσω του εσωτερικού οδικού δικτύου της Νότιας Ευβοίας να γνωρίσει όλες τις ομορφιές της: ποικιλία φυσικών θησαυρών, συνδυασμός βουνίσιου κάλους και αιγαιοπελαγίτικης γοητείας καθώς και τα λείψανα μιας πανάρχαιας κληρονομιάς γοητεύουν τον έλληνα επισκέπτη που ενώ έχει στη γειτονιά του έναν επίγειο παράδεισο δεν τον έχει εκτιμήσει δεόντως ίσως γιατί είναι δίπλα του.

Ιδιαίτερα τα Στύρα έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα να διαθέτουν πολλές και πανέμορφες παραλίες τόσο στον Ευβοϊκό όσο και στο Αιγαίο σε σχετικά μικρές αποστάσεις, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ιστορικά μνημεία τηs περιοχής:
1ον Κλασσική οχύρωση στο όρος Κλιόσκι με την ακρόπολη του 4ου π.χ. αιώνα και τη μοναδική μεγαλιθική πόλη που δεσπόζει στην κορυφή και προκαλεί δέος στον επισκέπτη .

2ον Φραγκικό Κάστρο των Αρμένων (1371 μ. χ.) που ορισμένα τμήματά του σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση και το εκκλησάκι της Παναγίας στο περίβολο, που σύμφωνα με τις επιγραφές πάνω από την είσοδο κτίστηκε τo 1746

3ον Δρακόσπιτα Πάλη Λάκα: Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα των περίφημων Δρακόσπιτων της Νότιας Εύβοιας που πιθανόν να χρονολογούνται και από το 700 π.χ.



4ον Πύργος Μαυρομιχάλη Στύρα : Τα υπολείμματα του μόλου μέσα στον οποίο στις 12 Ιανουαρίου 1822 ο νεαρός ήρωας Ηλίας Μαυρομιχάλης έπεσε πολεμώντας τους πολυάριθμους τούρκους πολιορκητές .




5ον Δρακόσπιτο Καψάλων:Βρίσκεται πάνω στο Δρόμο Στύρων - Καρύστου λίγο έξω από το κεντρικό δρόμο.



6ον Λαογραφικό μουσείο Καψάλων: Μια καλόγουστη λαογραφική συλλογή αντιπροσωπευτική της παράδοσης των κατοίκων της νότιας Εύβοιας

πληροφοριες :Δωμάτια, Studios, Διαμερίσματα, Saint George, Ν. Στύρα Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου