Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΙΩΝ


Πολύ κοντά στις ακτές του Μαραμαρίου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα νησιών, τα οποία χωρίζονται με στενές διώρυγες από τη στεριά οι Πεταλιοί. Τα δεκατρία μικρά και μεγαλύτερα νησάκια που το απαρτίζουν (μερικά από τα οποία είναι τα: Μεγάλο Πετάλι, Μικρό Πετάλι, Πλαταρούδα, Αυγό, Λουλούδα, Φούντας, Τράγος, Μακρύ, Λεμπερούσα) είναι κατάφυτα με πεύκα, αμυγδαλιές, ελιές και αμπέλια. Οι Πεταλιοί, γνωστοί από τα αρχαία χρόνια, μετά την ένταξη της Εύβοιας στο νέο ελληνικό κράτος πέρασαν στην ιδιοκτησία του Ιωάννη Παπαρηγόπουλου, στη συνέχεια,, στη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας για να καταλήξουν στην οικογένεια Εμπειρίκου. Τα νησιά αυτά, τα οποία επί Τουρκοκρατίας φιλοξενούσαν το χαρέμι του πασά της Καρύστου, συνέχισαν να διατηρούν την αίγλη τους για πολλά χρόνια, αποτελώντας πόλο έλξης για προσωπικότητες του διεθνούς jet set όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Μαρία Κάλλας.



Όπως όλα τα πολυάριθμα ελληνικά νησάκια, έτσι και οι Πεταλιοί προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, ιδιαίτερα στους λάτρεις των υποβρυχίων περιηγήσεων.
Ωστόσο και οι εραστές της "επιφάνειας" θα αποζημιωθούν από την θέα των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, που ανήκουν στους πρώην και νυν ιδιοκτήτες των νησιών, αλλά κυρίως των εικαστικών συνδυασμών θάλασσας και στεριάς. Επίδοξοι συγγραφείς ρομαντικών ή αστυνομικών (στυλ Αγκάθα Κρίστι) μυθιστορημάτων, επισκεφθείτε με μικρό πλεούμενο τα νησάκια και τροφοδοτήστε με καύσιμα φαντασίας την πέννα σας.


Πως θα πάτε:

Απευθείας σύνδεση υπάρχει μόνο από το Μαρμάρι με καΐκι.
Απο το αρχείο της ert.gr και www. halkida.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου