Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Καλώς ορίσατε στην Κάρυστο!



Η Κάρυστος, χτισμένη στο μυχό ενός ασφαλούς από τους συχνούς δυνατούς αέρηδες κόλπου, στεφανωμένη από την Όχη, το βουνό των θρύλων και των ανέμων και περιτριγυρισμένη από περιβόλια που την Άνοιξη πεντοβολούν λεμονανθούς και τριανταφυλλιές. Με ζηλευτές αμμουδιές, μαγευτικές παραλίες, δροσερά χωριουδάκια, αλλά και άγριες, απόκρημνες περιοχές που κόβουν την ανάσα. Με πεντανόστιμο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και ονομαστό κατσικάκι και αρνάκι που σερβίρονται στα πολυάριθμα γραφικά κεντράκια της παραλίας και των κοντινών χωριών. Η πόλη με το μοναδικό σχέδιο, που εκπόνησε Βαυαρός πολεοδόμος μετά από προσωπική επιθυμία του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Όλα αυτά είναι η Κάρυστος, και πολλά άλλα ακόμα που αφήνονται στον κάθε επισκέπτη να τα ανακαλύψει και να τα χαρεί. Ένας τόπος, τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά και τόσο άγνωστος. Ένας τόπος που, λόγω της κοντινής γειτνιάσεως με την πρωτεύουσα, σου δίνει τη δυνατότητα της αναψυχής και της χαλάρωσης και για λίγες ώρες μόνο. Ένας τόπος που χωρίς να είναι ακριβώς νησί, δίνει την απόλυτη αίσθηση του νησιού, με τα ψαροκάικα του, τις βαρκούλες του, τα δίχτυα απλωμένα στο μόλο, τα χταπόδια να κρέμονται στον ήλιο, τους ψαράδες να κουτσοπίνουν στα καφενεία. Το σύντομο ταξίδι (1 ώρα) με το πλοίο από τη Ραφήνα επιτείνει την αίσθηση αυτή.

Βέβαια, η Κάρυστος αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου νησιού, της Εύβοιας και σε κάποιον που το επιθυμεί, μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο από τη Χαλκίδα μέχρι το νοτιότερο τμήμα της (2,5 με 3 ώρες διαδρομή από Αθήνα) όπου βρίσκεται η πόλη μας. Αγναντεύει τη Τζιά και την Άνδρο. Και ο ασφαλής κόλπος της περιθάλπει πολλά πλοία όταν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για να διαπλεύσουν τον Καβοντόρο. Εδώ βρίσκουν αποκούμπι κότερα και θαλαμηγοί. Είναι ένας τόπος ευλογημένος, από τις λίγες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας που κρατά στοργικά τα παιδιά της προσφέροντάς τους εργασία αλλά και διασκέδαση. Η αλιεία, η γεωργία, η κτηνοτροφία αλλά και η εξόρυξη της διάσημης πέτρας προσφέρουν εργασία σε μικρούς και μεγάλους, ενώ οι μοντέρνες και καλόγουστες καφετέριες, μπαράκια και internet καφέ προσφέρουν διασκέδαση και συντροφικότητα στους νεότερους.

Πράγματι, η Κάρυστος προσφέρει τα πάντα για όλους, μικρούς και μεγάλους. Δουλειά για τους ντόπιους και, για τους επισκέπτες, διασκέδαση, εξαίρετη φύση για τους φυσιολάτρες, μοναδική θάλασσα για τους κολυμβητές, ψαρότοπους για τους ψαροντουφεκάδες, ιστορικά μνημεία για τους αρχαιολάτρες, καλό φαί και γλυκά για τους καλοφαγάδες. Και όλα αυτά, κάτι λιγότερο από δύο ώρες από το κέντρο της Αθήνας.

Η Κάρυστος σας κλείνει το μάτι και σας προσκαλεί. Ανταποκριθείτε στο κάλεσμά της και επισκεφτείτε την.
www.karystosbluecoast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου